Розповсюдженою є думка, що вегетаріанці вживають лише трав’янисту їжу та деякі овочі, але це не зовсім так. Існує декілька форм вегетаріанства, наприклад, в деяких дозволяється вживати певні види м’яса, риби або молочні продукти. Найголовнішим завданням вегана є здорове, корисне та збагачене природними елементами харчування. Тому вкрай важливо обирати продукти саме рослинного походження, адже воно є запорукою здорового життя.
Найбільш популярні продукти, які збагачені рослинним білком
Найзатребуваніші продукти рослинного походження умовно розподіляються на сім груп.
Соєва – соєве молоко, темпе, едамаме, тофу.
Бобова – боби, квасоля класична та чорна, нут, сочевиця.
Горохова – горох, його білок та молоко з нього;
Горіхова – бразильські, грецькі та волоські горіхи, фісташки, мигдаль, кіноа, кеш’ю, насіння льону та чіа.
Зернова – спельта, борошно з цільного зерна, теф, вівсянка, гречка, рис.
Протеїнова – протеїни, спіруліна та натуральні харчові добавки на протеїновій основі.
Овочева – кольорова та брюсельська капусти, шпинат, броколі, картопля, спаржа.
Більша частина поживних речовин, що містяться в рослинах, є унікальною та не може бути замінена продуктами тваринного походження. Тим не менш сам білок знаходиться у великій кількості в морепродуктах, особливо в креветках. Але необхідно його доповнювати рослинами для ліпшого та повноцінного засвоєння.
Варіанти раціону харчування та користь рослинних продуктів
Найпопулярнішим сніданком вегетаріанців вважаються мюслі або вівсяна каша з горіхами та десерт з насінням чіа в соєвому або мигдальному молоці. Таке поєднання дає заряд енергії на день та допомагає підтримувати організм в тонусі.
На обід рекомендується взяти:
тофу з кунжутним соусом;
супи-смузі на основі шпинату, гороху з картоплею та броколі;
нежирну рибу у лимонному соку;
легкі омлети або яйця-пашот;
сирники з вівсянки;
млинці з кокосового борошна;
овочеві або ягідні смузі;
салат зі спаржею та брюссельською капустою.
На вечерю добре підходять легкі страви, які скоріше нагадують перекуси. Наприклад, трав’яні та ягідні чаї з фруктами або сухофруктами, арахісом, мигдалем.
Вживання такого продуктового сегмента значно продовжує життя та в цілому покращує самопочуття. Це відбувається за рахунок впливу на клітинному рівні на всі структури організму, а саме:
з боку серцево-судинної системи – відбувається очищення судин від «нальоту», стабілізується серцевий ритм, серце насичується важливими для нього мікроелементами, що захищають від багатьох хвороб;
імунна система – стає набагато міцнішою та стресостійкою, ефективніше бореться з зовнішніми збудниками;
екосистема тіла – збагачується корисними ферментами, вітамінами та мінералами;
зовнішній вигляд – нігті та волосся стають здоровими, нормалізується та покращується шкіра, стаючи пружною та привабливою.
Також спостерігається покращення розумової діяльності. Пам'ять стає ліпшою, зменшується ризик виникнення хвороб, пов’язаних з мозком.
Джерела: https://newfood.media/2023/06/22/13-produktiv-iaki-ie-krashchymy-zaminnykamy-m-iasa/