Найкращі рослинні білки: ТОП-7 натуральних джерел для веганів

Найкращі рослинні білки: ТОП-7 натуральних джерел для веганів

Розповсюдженою є думка, що вегетаріанці вживають лише трав’янисту їжу та деякі овочі, але це не зовсім так. Існує декілька форм вегетаріанства, наприклад, в деяких дозволяється вживати певні види м’яса, риби або молочні продукти. Найголовнішим завданням вегана є здорове, корисне та збагачене природними елементами харчування. Тому вкрай важливо обирати продукти саме рослинного походження, адже воно є запорукою здорового життя.

Найбільш популярні продукти, які збагачені рослинним білком

Найзатребуваніші продукти рослинного походження умовно розподіляються на сім груп.

  1. Соєва – соєве молоко, темпе, едамаме, тофу.

  2. Бобова – боби, квасоля класична та чорна, нут, сочевиця.

  3. Горохова – горох, його білок та молоко з нього;

  4. Горіхова – бразильські, грецькі та волоські горіхи, фісташки, мигдаль, кіноа, кеш’ю, насіння льону та чіа.

  5. Зернова – спельта, борошно з цільного зерна, теф, вівсянка, гречка, рис.

  6. Протеїнова – протеїни, спіруліна та натуральні харчові добавки на протеїновій основі.

  7. Овочева – кольорова та брюсельська капусти, шпинат, броколі, картопля, спаржа.

Більша частина поживних речовин, що містяться в рослинах, є унікальною та не може бути замінена продуктами тваринного походження. Тим не менш сам білок знаходиться у великій кількості в морепродуктах, особливо в креветках. Але необхідно його доповнювати рослинами для ліпшого та повноцінного засвоєння.

Варіанти раціону харчування та користь рослинних продуктів

Найпопулярнішим сніданком вегетаріанців вважаються мюслі або вівсяна каша з горіхами та десерт з насінням чіа в соєвому або мигдальному молоці. Таке поєднання дає заряд енергії на день та допомагає підтримувати організм в тонусі.

На обід рекомендується взяти:

  • тофу з кунжутним соусом;

  • супи-смузі на основі шпинату, гороху з картоплею та броколі;

  • нежирну рибу у лимонному соку;

  • легкі омлети або яйця-пашот;

  • сирники з вівсянки;

  • млинці з кокосового борошна;

  • овочеві або ягідні смузі;

  • салат зі спаржею та брюссельською капустою.

На вечерю добре підходять легкі страви, які скоріше нагадують перекуси. Наприклад, трав’яні та ягідні чаї з фруктами або сухофруктами, арахісом, мигдалем.

Вживання такого продуктового сегмента значно продовжує життя та в цілому покращує самопочуття. Це відбувається за рахунок впливу на клітинному рівні на всі структури організму, а саме:

  • з боку серцево-судинної системи – відбувається очищення судин від «нальоту», стабілізується серцевий ритм, серце насичується важливими для нього мікроелементами, що захищають від багатьох хвороб;

  • імунна система – стає набагато міцнішою та стресостійкою, ефективніше бореться з зовнішніми збудниками;

  • екосистема тіла – збагачується корисними ферментами, вітамінами та мінералами;

  • зовнішній вигляд – нігті та волосся стають здоровими, нормалізується та покращується шкіра, стаючи пружною та привабливою.

Також спостерігається покращення розумової діяльності. Пам'ять стає ліпшою, зменшується ризик виникнення хвороб, пов’язаних з мозком.

Джерела: https://newfood.media/2023/06/22/13-produktiv-iaki-ie-krashchymy-zaminnykamy-m-iasa/ 

https://newfood.media/tag/bilok/